Olen kolmen kissan, ragdoll Nemon ja kahden norjalaisen metsäkissan eli Nikkin ja Nunon, palvelija Salosta. Olen aina ollut enemmän kiinnostunut erinäisestä nikkaroinnista, eikä puikot, koukut ja neulat ole kovin hyvin kätösissä pysyneet.

 

Muutama vuosi sitten alkoi harmittaa, etten osaa mitään käsitöitä, ja niinpä opettelin virkkaamaan Youtube-videoiden avulla. Virkkasin ensin kissoille hiirileluja sekä joitakin amigurumeja (virkattu hahmo, eläin tms.). Hissukseen kypsyi mielessä ajatus, että voisi olla kiva kokeilla jotain virkata ontelokuteesta, ja sellaisestahan syntyy oiva peti kissoille.

 


valmis_peti_ja_kissa_siina


 

Olen sitä sorttia käsityöihminen, että virheistä oppii, ja jos ei opi, niin puretaan ja tehdään uudestaan! Periksi ei kuitenkaan anneta. Ja sitä purkamista on totisesti tapahtunut myös tämän kissanpedin kohdalla ehkä jopa enemmän kuin itse virkkausta, sillä ohje on mukailtu useasta eri ohjeesta sekä omasta päästä.

 

Ensimmäinen versio pedistä valmistui alkuvuodesta 2015, ja aluksi se näyttikin tosi hyvältä. Mutta muutaman kuukauden jälkeen se ei enää pysynyt muodossaan, ja pohdin mikä mahtoi mennä vikaan. Uskon, että reunan ensimmäisiä kerroksia virkatessa saattoi mukaan pujahtaa muutama ylimääräinen silmukka ihan vahingossa. Lisäksi en tuolloin käyttänyt työn sisällä tukilankaa (tein tuolloin vaakaraidat). Nämä asiat on nyt korjattu tähän ohjeeseen, jonka laadin varta vasten Kissakasta varten.

 

Kun peti oli lopulta valmis, olin onnellinen siitä, että petiin oli jopa tunkua. Jokainen kissoista halusi testata sen vuorollaan. Se onkin ollut meillä koko vuoden niin ahkerassa käytössä, että oli vaikeaa löytää se hyvä hetki, jolloin pedin voi tehdä uudestaan. Ja kyllä oli karvavarpaat kummissaan, kun peti hävisi yli viikoksi. Kauaa ei päivitetty versiokaan ehtinyt kuvattavana olla, kun se oli jo valloitettu.

 

Tiedän kokemuksesta, että aloitteleva virkkaaja on kiitollinen selkeistä ja helpoista ohjeista, ja sellaisen pyrin myös tekemään. Raitoja tähän petiin ei ole pakko virkata, mutta edistyneille ne tuovat haastetta. Muuten ohje on hyvin helppo, eikä periaatteessa tarvitse osata kuin kiinteän silmukan virkkaus. Ja muistathan pitää välillä taukoja. :) 

 

Toivon, että tämän myötä kaikki itseänsä epäilevät virkkaajanalut käyvät tuumasta toimeen, sillä jos meikäläinen osaa, niin osaat sinäkin. :) Ja kisusi kiittävät! ;)


 

T. Henni ja kissat

 valmis_peti_nayttaa_talta

 

Tarvikkeet:

Ontelokudetta hieman vajaa 2 kg
Nro 8 virkkuukoukku (tarkoitus on tehdä tiivistä ja jämäkkää jälkeä, ja koukku saattaakin tuntua hieman liian pieneltä)

 

Paksun kuteen virkkaaminen koriksi on raskasta niin sormille kuin ranteillekin, joten pidä taukoja!


 

 

Selitykset:
 

s = silmukka
kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
ks = kiinteä silmukka
suluissa ilmoitettu kierroksen lopullinen silmukkamäärä


 

Työssä virkataan niin pohja kuin reunatkin spiraalina pelkillä kiinteillä silmukoilla. Helpoin versio pedistä on yksivärinen, mutta lisäsin ohjeeseen raidat. Myös vaakaraitoja voi halutessaan kokeilla, tällöin kerrokset kannattaa sulkea piilosilmukoilla, jotta raitojen kohdistukset menevät oikein. 

Pohja:
 

Tee aloitussilmukka, virkkaa 4 kjs ja sulje se renkaaksi ps:llä.

1. krs: 1 kjs, virkkaa renkaaseen 8 ks

Tässä vaiheessa voit ottaa työhön mukaan täytelangan, jota virkkaat työn sisälle tuomaan lisätukea.

2. krs: virkkaa 2 ks jokaiseen silmukkaan (16)

3. krs: toista *1 ks, 2 ks samaan silmukkaan*, eli 2 ks joka toiseen s:aan (24)

4. krs: toista *2 ks, 2 ks samaan silmukkaan*, eli 2 ks joka kolmanteen s:aan jne.(32)

5. krs: toista *3 ks, 2 ks samaan silmukkaan (40)
 

talta_nayttaa_viidennen_kerroksen_jalkeen

Tältä näyttää viidennen kerroksen jälkeen.

 

6. krs: virkkaa samoin kuin edellinen kerros (50)

7. krs: toista *4 ks, 2 ks samaan silmukkaan* (60)

8. krs: toista *5 ks, 2 ks samaan silmukkaan* (70)

9. krs: virkkaa välikerros 1 ks jokaiseen silmukkaan, ilman lisäyksiä (70)

10. krs: toista *6 ks, 2 ks samaan silmukkaan* (80)

11. krs: toista *7 ks, 2 ks samaan silmukkaan* (90)

12. krs: virkkaa välikerros 1 ks jokaiseen silmukkaan, ilman lisäyksiä (90)

13. krs: toista *8 ks, 2 ks samaan silmukkaan* (100)

14. krs: virkkaa välikerros 1 ks jokaiseen silmukkaan, ilman lisäyksiä (100)

 

Virkkaa viimeinen silmukka piilosilmukaksi ja sulje näin kerros. Pohja on nyt valmis, sen pitäisi olla noin 46 cm halkaisijaltaan.valmis_pohja_nayttaa_talta

Valmis pohja näyttää tältä.Reunat:

 

1. krs: Virkataan välikerros, jossa silmukoiden suunta vaihtuu, ja korin pohjan ja reunan väliin tulee ”terävä” kulma. Jos jatkat samalla värillä, älä katkaise lankoja. Jos vaihdat väriä, katkaise pohjan lanka, ja ota pohjan viimeisen piilosilmukan kautta mukaan uusi väri.

Virkkaa 1 kjs. Käännä kappaleen reuna itseesi päin. Vie koukku silmukan läpi työn nurjalta puolelta oikealle puolelle, ja seuraavasta silmukasta takaisin nurjalle puolelle. Vedä lanka koukulle ja virkkaa 1 ks (uudet silmukat muodostuvat näin edellisten silmukoiden varren ympärille). Jatka samoin viemällä koukku takaa eteen aina seuraavan ks:n edestä. Uusi silmukkarivi vaihtaa näin suuntaa ja lähtee muodostumaan pohjasta kohtisuoraan ylös.suunnanvaihto_eka


toinen_suunnanvaihto


 

Tästä löytyy myös hyvä Youtube-video:


 

Jos haluat ohjeen mukaiset raidat, virkkaa ensin 4 kokonaista kiinteää silmukkaa valkoisella, ja viidennellä vaihda viimeisellä langanvedolla väri. Jätä valkoinen lanka tukilangaksi työn sisälle, kuten pohjassakin, ja jatka mustalla 4 kokonaista silmukkaa, ja jälleen 5.:llä vaihda väri. Vastakkainen väri jatkaa koko ajan mukana työn sisällä, muista siis jättää se tukilangaksi.


tukilanka

Kuten kuvasta näkyy, tukilanka kulkee työn sisällä. Kuvassa on valmiista pedistä poiketen hieman toiset värit.


varinvaihto

 

Tämä kuva näyttää, miten värinvaihto tapahtuu ks:n viimeisellä langankierrolla.


 

Kun pääset kierroksen loppuun, viimeiseen raitaan virkataan 4 ks:aa kuten edellä. Edellisen kierroksen kjs:ää ei lasketa silmukaksi, joten hyppää sen yli, ja virkkaa viimeinen ks ensimmäiseen valkoiseen s:aan ja vaihda väri.

 

2. krs: Jatka kiinteiden silmukoiden virkkaamista spiraalina. 4 kokonaista silmukkaa, 5.:llä värinvaihto. Valkoisen langan viimeinen (5.) silmukka aloitetaan edellisen kerroksen ensimmäisestä mustasta silmukasta. Näin raidat lopulta hieman kiertävät vasemmalle. Voit vielä tehdä varmuuden vuoksi silmukkalaskennan, niitä tulisi olla 99 ja yksi koukulla. Jos määrä heittää yhdellä tai kahdella silmukalla, ei hätää, se ei vaikuta lopputulokseen, kunhan ne ei siitä enää lisäänny/vähene. :)
 

Jos virkkaat yksivärisen korin, ei raidoista ja värinvaihdoista tarvitse huolehtia, tällöin virkkaa vain 1 ks jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan spiraalina loppuun saakka. Pidä kuitenkin tukilanka mukana.

 

3. krs -> Jatka virkkaamista spiraalina kuten edellä. Valkoisen langan viimeinen silmukka aloitetaan aina edellisen kierroksen ensimmäisestä mustasta silmukasta. Tässä vaiheessa raitojen muoto alkaa jo hahmottua eikä laskemistakaan enää tarvita. Tukilankaa kannattaa välillä hieman kiristää, että se pysyy suorassa.


raidat_alkavat_jo_hahmottua

 

Kuvassa näet, miten kolmannen kerroksen jälkeen raidat alkavat jo hahmottua.

 

 

Virkkaa samaan tapaan niin kauan, kunnes reunan korkeus on noin 24-30 cm. Sulje piilosilmukalla. Valintasi mukaan käännä reunat keskeltä ulos- tai sisäänpäin kaksinkerroin. Itselläni oikea puoli näytti nätimmältä, joten käänsin reunat sisäänpäin. Reunan tulisi olla nyt 12-15 cm korkea. Voit halutessasi virkata reunasta vain 15-senttisen (n. 9 kerrosta) ja jättää sen yksinkertaiseksi, mutta kaksinkerroin reuna on tukevampi.


reuna_on_valmis

 

Tässä kuvassa reuna on 24 cm korkea ja melkein on jo valmista!


reunat_on_kaannetty

 

Reunat käännetään tällä tavalla sisäänpäin.
 

 

Viimeistely:
 

Jos käänsit reunan ulospäin, viimeistellään reuna. Virkkaa lopuksi vielä ”terävä” reuna kuten pohjan jälkeenkin, mutta ks:n sijaan tee pelkästään piilosilmukoita, näin silmukat näkyvät ulkopuolelle ja kori näyttää viimeistellyltä. Sulje piilosilmukalla ja päättele lanka.

 

Pedin pehmusteeksi voi laittaa minkä tahansa peiton tai viltin. Itse ompelin pohjalle pyöreän tyynyn ja reunoille vielä lisää pehmustetta kangaspötkön muodossa. Oikean mittainen kangas täytetään vanulla, ommellaan päistä yhteen renkaaksi, ja muutamalla ompeleella kiinnitetään vielä itse petiin jos on tarvis. 

 

Voilá! :)


 

pedissa_on_tyyny

 

Tähän petiin on ommeltu tyyny, joka sopii passelisti juuri tänne.


valmis_peti_viela_kerran

Pedissä on tyyny ja lisäksi kangaspötköstä tehty pehmuste.Ohje, teksti ja kuvat:
Henni Johansson


Lisää tekemistä käsille, ole hyvä:


- Paita + laatikko = paitapesä kissalle

- Kääri ja kiristä raavintarulla kissalle

- Kissanhiekkakaappi Kikin ja Milan tyyliin

- Käsityöt kissoja täynnä

- Käsityöt yhä kissoja täynnä (eli osa 2)

- Maailman söpöin kissanmökki on helppo ja nopea projekti

- Manu-kissa lämmittää omistajansa villasukissa

- Virkkaa veikeä, pyöreä patalappukissa

- Liimapuulevystä syntyvät tunnelmalliset kissavalaisimet

- Mummun mallin mukaan villapaita kissalle

- Isoäidinneliöt pukevat myös kissaa


 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita